srssersssdgimvssmicdsd
  • Domov
  • Novice
  • Ambasadorji Evropskega parlamenta Šole za storitvene dejavnosti gostili dr. Milana Brgleza

Ambasadorji Evropskega parlamenta Šole za storitvene dejavnosti gostili dr. Milana Brgleza

Na Šoli za storitvene dejavnosti dijaki in mentorji že od leta 2017 sodelujemo v mednarodnem projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, ki ga vodi Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Gre za izobraževalni program, ki je namenjen ozaveščanju mladih, spoznavanju Evropske unije in možnosti, ki jim jih nudi v vsakdanjem življenju. Poleg tega mlade vzpodbuja k razmišljanju o tem, kaj lahko storijo, da bo prihodnja Evropa takšna, kot si jo želijo.

Naziv Šola ambasadorka Evropskega parlamenta vsako leto uspešno ohranjamo zadnjih pet let, v projekt se vsako leto najbolj aktivno vključijo dijaki, ki jih tematika zanima. V okviru strokovnega modula mednarodni ekonomski odnosi pa evropske vsebine podrobno spoznajo dijaki 3. letnika izobraževalnega programa Ekonomski tehnik.

Dijaki ambasadorji so se v preteklih letih udeleževali simulacij delovanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu, kjer so skupaj s sovrstniki iz celotne EU zasedli mesta evropskih poslancev v Evropskem parlamentu in z njimi  razpravljali o aktualnih temah. Žal so v zadnjem letu prikrajšani za takšne izkušnje zaradi znane situacije, vendar jih to nič ne ovira pri njihovem delu.

V preteklosti smo na šoli že gostili evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, tokrat pa se nam je preko spletne aplikacije pridružil evropski poslanec dr. Milan Brglez. Dijakom je predstavil svoje področje dela, nato pa je odgovoril na številna zanimiva, raznolika in na trenutke  tudi precej zahtevna vprašanja naših mladostnikov. Zanimalo jih je, kakšno je delo evropskega poslanca, kakšne so možnosti praktičnega izobraževanja v institucijah EU, kateri so poklici prihodnosti, dotaknili pa so se tudi tem, kako se bolj uspešno spopadati z epidemijo, kakšna je varnost in učinkovitost cepiv, kakšna bo prihodnost potovanj in kakšne so oz. bodo posledice epidemije na gospodarstvo … Pogovor dijakom predstavlja neprecenljivo izkušnjo, ki bi sicer bila ob živem srečanju še pristnejša.

Anita Rudolf Pečnik,
Šola za storitvene dejavnosti
Šolski center Velenje

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Šolski center Velenje
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660