srssersssdgimvssmicdsd
  • Domov
  • Novice
  • 50 let sodelovanja pevskih zborov Gimnazije THG iz Esslingena in Šolskega centra Velenje

50 let sodelovanja pevskih zborov Gimnazije THG iz Esslingena in Šolskega centra Velenje

Za nami je jubilejno praznovanje pevskega sodelovanja, ki traja že pol stoletja.

Okronali smo ga z dvema velikima koncertoma, v sredo, 17. 5. 2023, v dvorani Osterfeldhalle v Esslingenu in v petek, 19. 5. 2023, v Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski v Velenju. Od leta 1973 sta se zbora neprekinjeno srečevala izmenjaje, eno leto pri nas v Velenju, drugo leto v Esslingenu. Pevsko prijateljevanje, skupne vaje, bivanje dijakov pevcev pri družinah in topli odnosi med dirigenti ter vodstvom obeh šol so v petdesetih letih napisali nepozabno zgodbo, ki je navdihovala številne generacije.

“Kdor poje, zlo ne misli,” je sklenila svoje besede na velenjskem koncertu ravnateljica gimnazije Gabrijela Fidler. »Naj pesem še naprej povezuje naša srca in ustvarja nove poti, prežete s pozitivno energijo, srčnostjo in iskrivostjo«.

Na obeh koncertih sta nam zbora skupaj zapela najprej evropsko himno, nato se je predstavil vsak zbor posebej s svojimi pesmimi pod taktirko Marie-Valerie Track in Alenke Podpečan. V drugem delu so se pevci združili v eno, prepevali v obeh jezikih in tako simbolično pokazali našo povezanost.

Koncert v Velenju je bil nadvse prazničen in za številne bivše pevce nabit s pozitivnimi čustvi in spomini. V imenu župana nas je pozdravil vodja urada za negospodarske dejavnosti Marko Pritržnik, na odru so svoje spomine z nami podelili začetniki našega skupnega sodelovanja, Bojan Glavač in Ciril Zdovc, preko Zooma pa se nam je oglasil in nas pozdravil tudi nekdanji dirigent Klaus Wolf. Prireditev je potekala dvojezično, saj je vse govore sproti prevajala Jožica Plešnik, vodila pa dijakinja Anastazija Gračner.

Ob koncu je sledilo presenečenje, saj so se nam na odru pridružili številni nekdanji pevci in skupaj z zboroma zapeli pod taktirko nekdanjih dirigentov, Danice Pirečnik, Wolframa Bolsingerja in Tee Plazl. Ob njihovem odhodu je vsa dvorana s pevci zapela Viva la musica …

Druženje je ob pogostitvi, ki so jo pripravili dijaki in učitelji Šole za storitvene dejavnosti, trajalo še dolgo v noč.

V soboto zjutraj smo se prisrčno poslovili ob drevesu prijateljstva, ki smo ga pred leti skupaj zasadili pred Gimnazijo Šolskega centra Velenje. Sklenjenih rok smo si ob prepevanju priredbe Klausa Wolfa Sklenimo zdaj verigo/Nehmt Abschied obljubili, da je vredno to sodelovanje nadaljevati.

Foto: Milan Njenjić

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Šolski center Velenje
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660