Izjemni dijaki ŠC Velenje 2020/2021

IZJEMNA DIJAKINJA Šolskega centra Velenje in Gimnazije Velenje

Nika ODER

Nika Oder je dijakinja, flavtistka z mnogoterimi odličnimi lastnostmi in potenciali. Ne le da izjemno hitro dojema nova znanja in jih ponotranji, krasi jo tudi velika mera talenta, zato je kot poustvarjalka zelo prepričljiva. Glasba in inštrument sta preprosto njen način življenja. 

Igranju flavte se je posvetila že v četrtem razredu osnovne šole. Velik vpliv so imele njene profesorice iz glasbene šole: Špela Zamrnik, Neva Berke in Alenka Goršič Ernst. Pod njihovim mentorstvom je v vseh letih šolanja izkazovala izjemne rezultate.

Kot flavtistka je prejemala visoke ocene za tehnično izvedbo skladb, muzikalnost, razumevanje različne literature – v vseh kriterijih ocenjevanja je bila vedno v vrhu. 

Umetniški talent je razvijala tudi z udeležbo na različnih mednarodnih seminarjih, na katerih je bila vedno izbrana, da se predstavi kot solistka na zaključnih koncertih. Prof. Alenka Goršič je o njej povedala: »Vaje z Niko so tudi zame velik izziv, ker v tej starosti redko naletiš na dijaka, ki je tako osredotočen na svoj cilj. Vedno, vedno je pripravljena. Z gotovostjo jo lahko umestim med vrhunske mlade umetnike, ki si zaslužijo vso pozornost, ker nas s svojim ustvarjanjem bogatijo in postajajo pomemben člen naše družbe.« 

Tako kot v športu in znanosti je tudi pri glasbi talent premalo. Za izjemne rezultate je potrebno veliko vaje, predanosti in odpovedovanj. Nika ima vse naštete lastnosti in z njimi dokazuje tudi svojo odličnost pri vseh šolskih predmetih. Vsa leta gimnazijskega šolanja je zaključila z odličnimi ocenami. 

Že na začetku šolanja na Šolskem centru Velenje je med učitelji in vrstniki pridobila velik ugled ter spoštovanje. Takoj se je vključila v mnoge dejavnosti in s svojo vnemo ter veseljem privabljala tudi druge sošolke in sošolce. V štirih letih ni bilo razrednih prireditev, na katerih Nika ne bi sodelovala ali v celoti prispevala zamisli za izvedbo. 

V vseh štirih letih je žela izjemne državne in mednarodne uspehe na tekmovanjih s flavto: absolutno 1. mesto na mednarodnem tekmovanju Ars Nova (Trst), dve 1. nagradi in tri 1. mesta na mednarodnem internetnem tekmovanju v Beogradu, tri 1. nagrade na tekmovanju North International Music Competition

Poleg vrhunskih solističnih dosežkov s flavto je prejela tudi zlato plaketo in posebno nagrado na mednarodnem tekmovanju mladih skladateljev Oskar Rieding, kjer se je predstavila z avtorsko skladbo Ples dežnih kapljic. 

Tem dosežkom so sledila priznanja: dve prvi nagradi na mednarodnem tekmovanju Woodwind & Brass (Varaždin), dve zlati plaketi na državnem tekmovanju TEMSIG (solo in v komorni zasedbi) ter tri prve nagrade na mednarodnih tekmovanjih s Kvartetom flavt Con Brio (Beograd). 

V okviru mojstrskega tečaja Emars Master je kot solistka trikrat zapored nastopala s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Uvrstila se je tudi med ožje finaliste razpisa Mladi upi 2020 Zavarovalnice Triglav (razpis za perspektivne mlade glasbenike, športnike in znanstvenike). 

S številnimi solo nastopi, nastopi s kvartetom flavt in Simfoničnim orkestrom glasbene šole je sodelovala pri promociji šole na šolskih ter dobrodelnih prireditvah. Kot skladateljica je v okviru projekta Mladi ustvarjalci izvedla tri solo nastope z lastnimi skladbami in aktivno sooblikovala glasbeni program javnih umetniških večerov, dobrodelnih koncertov ter šolskih prireditev. V zadnjem letu se je z nesebično pomočjo izkazala tudi kot dijakinja tutorka. 

Zaradi ogromnega prispevka k prepoznavnosti Gimnazije Velenje in Šolskega centra Velenje ter zaradi odličnosti na vseh področjih si Nika Oder zasluži naziv izjemne dijakinje ŠCV za šolsko leto 2020/2021. 

Hvaležni smo ji za ves prispevek in ji na nadaljnji poti želimo veliko umetniških ter življenjskih uspehov. 

Izjemen dijak Šole za strojništvo, geotehniko in okolje

Matic BAJSIĆ

Vsa leta se je izjemno angažiral pri promociji šole. Obiskoval je krožek računalniško podprtih tehnologij, kjer se je dodatno izpopolnjeval na področju mehatronike, 3-D tiskanja, robotike in CNC-tehnologije. 

S 1. mestom na šolskem tekmovanju se je uvrstil na državno tekmovanje v izdelavi in odpiranju sefov Videl, premislil, odklenil, kjer je z ekipo dosegel 6. mesto v konkurenci gimnazijskih dijakov. Kot odgovoren in zanesljiv se je izkazal v konstruiranju elastomobila, s katerim se je uvrstil na državno tekmovanje, ki žal ni bilo izvedeno. 

Kot pravega strojnika ga opredeljuje zanimanje za varjenje. Udeležil se je državnega tekmovanja, kjer je v močni konkurenci profesionalnih varilcev dosegel 16. mesto. 

Letos je za svojo raziskovalno nalogo na regijskem tekmovanju prejel srebrno priznanje in se uvrstil na državno tekmovanje, kjer je prejel zlato priznanje.

Izjemna dijakinja Elektro in računalniške šole

Ana REPAS

Ana Repas se je v štirih letih šolanja izkazala kot pametna, modra, odgovorna, zanesljiva in zrela dijakinja. Z leti je pokazala svojo vsestranskost in odličnost. Ves čas je bila aktivno vključena v dejavnosti na Elektro in računalniški šoli ter na Šolskem centru Velenje. V štirih letih skoraj ni bilo prireditve, na kateri ne bi sodelovala kot scenaristka in voditeljica ali moderatorka.

Ob teh dejavnostih je z odliko opravljala vse šolske obveznosti in dosegla odličen uspeh v vseh štirih letih šolanja. Čut do ljudi in visoko zrelost v komunikaciji je pokazala v raziskovalni nalogi in v odnosu do učiteljev, sovrstnikov ter s prostovoljstvom.

Njuni vsestranskost in želja po osebnem napredovanju se izražata na področju glasbe, fotografije, radia, gasilstva in športa.

Pri Ani dejanja štejejo več kot besede. Njeno delo je pustilo velik pečat pri prepoznavnosti Šolskega centra Velenje.

Izjemna dijakinja Šole za storitvene dejavnosti

Mojca VOCOVNIK

Mojca Vocovnik je vsestransko uspešna dijakinja programa Gastronomija in turizem z mnogimi uspehi na tekmovanjih. Med njimi najbolj izstopa zlato priznanje na 16. mednarodnem festivalu Več znanja za več turizma. Ne le da je Mojca z odliko zaključila 3. in 4. letnik, ampak je tudi prejemnica zlatega in dveh srebrnih priznanj Šole za storitvene dejavnosti. Sodelovala je pri številnih kulturnih prireditvah in bila aktivna v skupnosti dijakov. Njena predanost promociji in prepoznavnosti turizma, šole in Šolskega centra Velenje je neprecenljiva. Z odgovornostjo, zrelostjo, komunikativnostjo in z izjemnimi ter izstopajočimi uspehi je odličen zgled ostalim dijakom šole.

2021_05_20_5ER00347_Dijaki_ŠCV8