srssersssdgimvssmicdsd

Izjemen kitarist umetniške gimnazije Erik Jurkovič

Erik Jurkovič,  dijak 3. letnika Gimnazije ŠC Velenje – smer glasba, se je v letošnjem šolskem letu uspešno prijavil na samostojen koncert v ciklusu Prisluhnimo v okviru razpisa Glasbene mladine Ljubljanske. Na ciklus se lahko prijavijo mladi glasbeniki, ki so v preteklosti poželi visoke nagrade na raznih tekmovanjih in ki v svojem programu izvajajo dela slovenskih avtorjev. Koncert je uspešno izpeljal v ponedeljek, 7. 3. 2022, v Veliki dvorani Konzervatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Njegov nastop je posnel Radio ARS.

Seveda pa je priprava na ta dogodek zahtevala veliko priprav in odrekanja. V tem sklopu je odigral koncerte na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje, gostoval je na Glasbeni šoli Slovenj Gradec in na Glasbeni šoli Kočevje. Njegova mini turneja se je zaključila ne samo z impresivnim nastopom v Ljubljani ampak s fantastičnim uspehom na mednarodnem kitarskem tekmovanju Ida Presti, ki je potekalo od 11. 3. do 13. 3. 2022 v Samoborju na Hrvaškem. V kategoriji do 19 let je dosegel srebrno nagrado in 2. mesto.

Erik Jurkovič prihaja iz Kočevja, kjer je v Glasbeni šoli Kočevje začel svoje izobraževanje pri profesorju Amelu Ramiću. Pod njegovim mentorstvom se je udeležil številnih tekmovanj, na katerih je dosegel veliko odličnih rezultatov: Dnevi kitare Krško 2013, zlato priznanje in 1. nagrada; TEMSIG 2015, zlato priznanje in 2. nagrada; Svirel 2015, srebrno priznanje; Dnevi kitare, Krško 2016, zlato priznanje; Dnevi kitare, Krško 2017, zlato priznanje in 2. nagrada; 14. mednarodno tekmovanje kitare » Enrico Mercatali«, Gorica 2017, 2. nagrada; TEMSIG 2018, zlata plaketa.

Šolanje nadaljuje v Velenju na Gimnaziji  ŠC Velenje – smer glasba pri profesorici Moniki Krajnc Štih. V tem času je na tekmovanjih  dosegel zavidljive rezultate: TEMSIG 2021, zlata plaketa in 2. nagrada, posebni priznanji za izvedbo obvezne skladbe in skladbe slovenskega skladatelja; V-art Valjevo – Srbija 2021, 1. nagrada; Mednarodno tekmovanje klasične kitare Veleposlaništva Španije v Sloveniji 2021, zlato priznanje. Udeležil se je več seminarjev, med drugim pri prof. Vojku Vešligaju, Simonu Krajnčanu Fojkarju ter Christianu Zielinskem.

Erik Jurkovič z s svojim prefinjenim občutkom za glasbo poseže v globino človeške duše, zato mu želimo veliko predanega glasbeno umetniškega  poglabljanja na njegovi nadaljnji poti.

Monika Krajnc Štih, prof.

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Šolski center Velenje
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660