srssersssdgimvssmicdsd
srssersssdgimvssmicdsd
  • Domov

Rezultati 55. Srečanja mladih raziskovalcev Slovenije

V ponedeljek, 28. junija, in v torek, 29. junija 2021, je bilo 55. Srečanje mladih raziskovalcev na Gimnaziji in Srednji poklicni in tehniški šoli v Murski Soboti. Predstavitve raziskovalnih nalog so potekale ločeno po področjih in tudi ločeno za osnovnošolske in srednješolske avtorje. Iz gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline se je v drugi krog srečanja uvrstilo 13 nalog (7 osnovnošolskih in 6 srednješolskih). Skupno smo prejeli 3 zlate, 10 srebrnih in 14 bronastih priznanj. Z zlatim priznanjem so se okitili:

  • Maj Mirst, ki je pod mentorstvom Igorja Košaka izdelal raziskovalno nalogo z naslovom Zračna prepustnost različnih mask (OŠ Šalek),
  • Matic Bajsić, ki je pod mentorstvom Vilija Osojnika in Klemna Hleba izdelal raziskovalno nalogo z naslovom Izdelava prototipa naprave za izdelavo filamenta za 3D-tisk iz parafinskega voska (ŠCV, Šola za strojništvo, geotehniko in okolje) ter
  • Dejan Mežnarc, ki je pod mentorstvom Klemna Hleba izdelal raziskovalno nalogo z naslovom Pametna kuhalna naprava (ŠCV, Elektro in računalniška šola).

Veseli nas, da ste se nam pridružili ter sodelovali in v teh »čudnih« časih izdelali raziskovalno nalogo. Še bolj veseli smo dejstva, da ste ravno zaradi vseh preprek in težav pri svojem delu morali biti še bolj iznajdljivi, inovativni in kreativni. Ne obupajte, saj lahko pri vsaki stvari najdete kaj dobrega in koristnega. Bodite ustvarjalni tudi v prihodnje. Za dosežene rezultate vsem ISKRENE ČESTITKE.

Karmen Hudournik,
koordinatorica gibanja
Šolski center Velenje

Spletna stran gibanja – https://mladiraziskovalci.scv.si/

Preberi več

Zbiralna akcija plastenk

Prostovoljci Šolskega centra Velenje bomo tokrat pomagali lokalnemu pridelovalcu jagodičevja pri izdelavi pasti za vinske mušice.

Zato bomo v naslednjem tednu pred vhodom v dijaško trgovino Modno podstrešje (pri vratarju B-stavbe) v posebni škatli zbirali odpadne plastenke (0.5 l).

Že v naprej se vam lepo zahvaljujemo za sodelovanje!

Preberi več

Izid volitev dijakov v svet zavoda ŠCV

Glede na izid volitev, ki so potekale 14. in 17. 5. 2021, sta bila v svet zavoda Šolskega centra Velenje izvoljena dijaka: Aljaž Golob (ERŠ) in Leon Kreft (ŠSGO)

Čestitke!

Predsednica volilne komisije
Sara Brezovnik

Preberi več

Spletna razglasitev rezultatov gibanja Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške doline

V šolskem letu 2020/2021 so raziskovalci v gibanju Mladi raziskovalci za razvoj Šaleške izdelali in predstavili 41 raziskovalnih nalog. Kot smo v tem času že vajeni, smo morali zaradi pandemije koronavirusa prilagoditi tudi naše delo. Tako smo v četrtek, 6. maja 2021, ob 18. uri razglasili rezultate v živo preko kanala YouTube. Skozi program sta nas, hudomušno in sproščeno, vodila Ana Repas in Gaber Čuješ, ob pomoči še drugih dijakov Elektro in računalniške šole Šolskega centra Velenje. Mentorsko palico pa je v rokah trdno držal gospod Peter Vrčkovnik.

Vas zanima, kdo so letošnji prejemniki priznanj in katere so najboljše, torej nagrajene naloge? Ne skrbite, vse to najdete v prilogah. Lahko pa povemo, da najboljša osnovnošolska naloga nosi naslov »S kakšno samopodobo otroci vstopajo v jutrišnji dan?« in je delo Taje Pipan, pod mentorstvom Nataše Kotnik in dr. Maje Zakošek Pipan. Najboljšo srednješolsko nalogo »Energija kapljice« sta  oblikovala in izdelala avtorja Jan Konečnik in Danaj Čebular, po vodstvom mentorjev Petra Vrčkovnika in Islama Mušića.

Poleg nagrajenih pa objavljamo tudi seznam nalog, ki se bodo udeležile državnega srečanja. Rok za prijavo je 14. maj 2021. Drugi krog državnega srečanja naj bi bil 28. in 29. junija 2021.

Preberi več

18. mednarodni festival Več znanja za več turizma »MOJ KRAJ MOJ CHEF«

Prosim, glasujte za našo nalogo:
»S Piko in chefi odkrivamo gastronomsko dediščino Šaleške doline«

LINK ZA GLASOVANJE

Hvala!

FILM: S PIKO IN CHEFI ODKRIVAMO GASTRONOMSKO DEDIŠČINO ŠALEŠKE DOLINE

NALOGA: S PIKO IN CHEFI ODKRIVAMO GASTRONOMSKO DEDIŠČINO ŠALEŠKE DOLINE

V letu 2021 Slovenija dobiva naziv Slovenija Evropska gastronomska regija in veseli smo, da je Turistična zveza Slovenije letos zastavila temo »MOJ KRAJ MOJ CHEF«.

V okviru tega projekta smo se na ŠCV, Šoli za storitvene dejavnosti odločili, da skupaj s šefi našega kraja raziščemo gastronomsko dediščino Šaleške doline, obogatimo Pikin festival mesta Velenja z gastronomsko potjo, iz starih receptur in lokalno pridelanih živil smo pripravili zanimive jedi, Pikin pogrinjek, kotičke ustvarjanj, zeliščni kotiček in še druge zanimive aktivnosti, ki bodo popestrile in dopolnile že izjemno uspešen Pikin festival .

Gastronomija je področje, kjer lahko kreiramo in ustvarjamo in pomembno je, da se zavedamo, da je zelo pomemben partner turizmu in da le skupaj lahko dajeta petzvezdično doživetje za naše goste.

Vabljeni k branju naše naloge, vpogledu v naše recepture zanimivih tradicionalnih slovenskih modificiranih jedi in ogledu kratkega filma, ki smo ga v sklopu tega projekta pripravili.

Preberi več

Zbiramo hrano za muce

Tokrat bomo priskočili na pomoč naši bivši dijakinji Niki, ki ostaja srčna prostovoljka in skrbi za brezdomne in izgubljene muce.

Hrano in brisače zbiramo ob vhodu v B- in C-stavbo!

Preberi več

Sodelujemo v mednarodnem projektu »Pirati plastike – dajmo Evropa!«

V petek, 21. maja, smo na ŠCV, Šoli za storitvene dejavnosti, sodelovali pri vzorčenju mikro- in makroplastike pod okriljem mednarodnega projekta Pirati plastike – dajmo, Evropa! Pri izvedbi vzorčenja ob reki Paki sta se nam pridružili tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport ter direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo. 

O tem, ali bi pristopili k projektu, ni bilo pomislekov. Mladi so vedeželjni novih znanj, predvsem pa projektov, ki vzpodbujajo trajnostno razmišljanje in ukrepanje v dobrobit planeta. Podatki, ki smo jih  zbrali z vzorčenjem, bodo pokazatelj stanja onesnaženosti  reke Pake in njenega neposrednega območja s plastiko. Predvsem bo zanimiv podatek vzorčenja o morebitni prisotnosti večje mikroplastnike v reki. 

Preberi več

Spletni dobrodelni koncert ERŠ – Prisluhnimo srcu

Spoštovani dijaki, sodelavci, starši in vsi prijatelji naše šole!

Letošnji dobrodelni koncert ERŠ je že deveti zapovrstjo in prvi, ki ga bomo izvedli na daljavo. Slogan letošnjega dobrodelnega koncerta je »Prisluhnimo srcu«. Dobrodelna prireditev daje priložnost, da se odpro zakladi našega srca in nam daje lep občutek, da delamo dobre stvari. Pomembno je, da nas v dobrem nič ne ustavi.

Nastopali bodo: dijaki ERŠ in Gimnazije, Lara Krneža, Matjaž Jelen in Modrijani.

Sledite povezavi https://youtu.be/wLZjPYPSeqc, ki bo aktivirana v torek, 18. 5. 2021, ob 20.00.

Prisrčno vabljeni.

Simon Konečnik,
ravnatelj ERŠ

Preberi več

Modno podstrešje – odpiralni čas

Naša prenovljena dijaška trgovina MODNO PODSTREŠJE je za vas odprta po naslednjem urniku:

  • Ponedeljek: 11.30-13.00
  • Torek: 10.00-11.30
  • Četrtek: 10.00-11.00
  • Po dogovoru na: masa.kolsek@scv.si

Obveščamo vas, da oblačil žal trenutno ne zbiramo, ste pa lepo vabljeni, da nas obiščete! 😊

Preberi več

Na mednarodnem srečanju ICYS Gaber Čuješ in Laura Pečnik Budna osvojila srebrno priznanje

»Sva Gaber Čuješ, dijak Elektro in računalniške šole, in Laura Pečnik Budna, dijakinja Gimnazije Velenje. Letos sva se udeležila mednarodnega tekmovanja za mlade znanstvenike/raziskovalce (ICYS) s svojo raziskovalno nalogo »Uporaba simulatorja letenja v letalski industriji«. Tekmovanje je potekalo preko spleta od 24. do 26. aprila 2021, kjer smo tekmovali mladi znanstveniki iz skoraj celega sveta na področjih tehnike, znanosti o življenju, znanosti o okolju, matematike in fizike.

Slovenska ekipa je imela štiri raziskovalne naloge, za katere smo prejeli dve srebrni priznanji in eno bronasto. Na žalost so letos, zaradi koronavirusa, potekale tudi priprave preko spleta in so trajale približno kakšen mesec. Tekmovalci smo morali najprej posneti predstavitveni video, nato ustvariti plakat za našo raziskovalno nalogo in za konec predstaviti našo raziskovalno nalogo in plakat recenzentom iz vseh sodelujočih držav. Predstavitve raziskovalnih nalog so trajale dva dni, tretji dan je sledila skupna razglasitev rezultatov. Število nalog, ki prejmejo bronasto, srebrno ali zlato priznanje, je odvisno od števila prijavljenih nalog na določeno področje in od tega, kako so se tekmovalci izkazali. Tistim, ki je čisto malo manjkalo do bronastega priznanja, so podarili posebne nagrade.

Preberi več

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Šolski center Velenje
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660