srssersssdgimvssmicdsd
srssersssdgimvssmicdsd
  • Domov

KOKCOP – zadnji dan goste popeljali po Sloveniji

Projekt se bliža koncu. Gostje so si danes ogledali Postojnsko jamo, nato pa so jim naše glavno mesto Ljubljano z vodenim ogledom predstavili dijaki Srednje šole za gastronomijo in turizem v Ljubljani. Obiskali smo Šolski muzej in doživeli učno uro iz preteklosti v angleškem jeziku.

Za popolno gastronomsko doživetje je tokrat poskrbelo gostišče Grof in nam predstavilo svoj izbor slovenskih tradicionalnih jedi, nad katerimi so tako domači kot tuji gostje zelo navdušeni.

Jutri se gostje, partnerji v projektu, vračajo domov, želimo jim srečno pot. Pridobili smo nova znanja in sklenili številna prijateljstva. Želimo  si, da bodo gostje Šolo za storitvene dejavnosti, ŠC Velenje in Slovenijo ohranili v lepem spominu.

Preberi več

KOKCOP – 3. dan ustvarjali s chefom Gregom Rozmanom

Danes smo gostom predstavili, kako pripraviti sočno telečjo pečenko s prilogo in prikuho, dodali smo različno pripravljene solate. Delovno vajo v kuhinji je popestril kuharski chef  Grega Rozman, član slovenske kuharske reprezentance. Prikazal je nove pristope in smernice v gastronomiji. Posebno pozornost je namenil serviranju.

Prikazali smo pripravo nekoliko manj znane slovenske ognjiščne potice, ki je našim babicam in dedkom pogosto bogatila praznične dni. Tudi vi jo lahko pripravite s pomočjo videoposnetka, ki ga je na YouTube objavila vodja strokovnega programa projekta Simona Pompe.

Preberi več

KOKCOP – 1. dan

Vodstvo ŠCV in Šole za storitvene dejavnosti ter vodji projekta so pozdravili in izrekli dobrodošlico udeležencem projekta, ki so si z zanimanjem ogledali ŠCV, Šolo za storitvene dejavnosti in MIC.

Sledile so delavnice: pripravljali smo slovenske tradicionalne jedi na žlico ter prekmursko gibanico in pogrinjke na temo Pika Nogavička.

v popoldanskem času smo partnerje projekta KOKCOP peljali na vodeni ogled velenjskega gradu, kjer se nam je predstavila plesna skupina Šaleška gospoda. Dan smo zaključili v hotelu Paka, gostje so spoznali gastronomsko ponudbo hotela v lokalni skupnosti, bili so navdušeni nad strokovnostjo in prijaznostjo zaposlenih.

Preberi več

Predinformativni dan 2022

V četrtek, 20. 1. 2022, bo za dijake zaključnih letnikov na ŠC Velenje organiziran predinformativni dan, kjer bomo gostili predstavnike različnih strokovnih šol, fakultet in organizacij (Zavod za zaposlovanje, Društvo Novus, policija, vojska, študentski domovi, študij in zaposlovanje v tujini), ki se bodo predstavile dijakom, da bo njihova odločitev za nadaljnjo karierno pot lažja. Predinformativni dan bo tudi letos potekal v virtualni obliki. Nekatere fakultete se nam bodo na dan dogodka po objavljenem razporedu predstavile v živo preko videokonference, kjer bodo dijaki imeli možnost zastaviti tudi kakšno vprašanje, na katerega jim bodo gostje z veseljem odgovorili. 

Z namenom, da vam omogočimo vpogled v predstavitve vseh fakultet, smo oblikovali spletno stran s povezavami in predstavitvenimi videoposnetki, kjer si lahko tudi kasneje ogledate predstavitve gostujočih in ostalih fakultet, ki se nam v sredo ne bodo pridružile v živo.
Dobro izkoristite ta dan in raziščite možnosti, ki jih imate.

Preberi več

Zahvala prostovoljcev ŠCV

Prostovoljci Šolskega centra Velenje se zahvaljujemo vsem, ki ste za stanovalce Doma za varstvo odraslih izdelali prelepe praznične voščilnice.

Še posebej pa nas veseli, da se je tako na akcijo izdelave voščilnic kot zbiralno akcijo hrane za prostoživeče muce odzval kar celoten oddelek 1. Ekt s Šole za storitvene dejavnosti in tako spodbudil še ostale oddelke, da prispevajo vsaj malenkost k lepšemu življenju!

Akcija zbiranja hrane za muce se podaljšuje še v leto 2022, mi pa vam v novem letu želimo vse najlepše in najboljše!

Prostovoljci ŠCV

Preberi več

KOKCOP – 4. dan urili veščine strežbe

Partnerjem v projektu smo predstavili, kako pripraviti ribe in morske sadeže. Cvrli smo miške, pripravili kobariške štruklje, se učili o vinu in kulturi pitja vin, vse pa v celoto povezali s pogrinjki na temo morje.

Mešali smo tudi koktajle v družbi našega nekdanjega dijaka, slovenskega prvaka v mešanju brezalkoholnih koktajlov Anžeta Šmida, prav tako pa smo  urili Latte art pod vodstvom prvakinje Renate Kočevar.

V popoldanskem času smo goste peljali na vodeni ogled Celja, dan pa zaključili v  hotelu Terme Zreče, kjer so se nam skozi banketno postrežbo jedi predstavili različne vinske kleti.

Preberi več

KOKCOP – 2. dan zasijale Michelinove zvezdice s chefom Janezom Bratovžem

Ta dan smo z medpredmetnim povezovanjem svojim partnerjem predstavili tradicionalen slovenski praznik martinovo. Pripravljali smo Martinovo pojedino (pečeno raco na štajerski način, rdeče zelje z jabolki, domače mlince). Gostom smo pripravili štruklje iz različnega testa in z različnimi nadevi. Kuhali smo govejo juho z rezanci in prikazali pripravo orehove potice. Pri kuharskemu ustvarjanju je sodeloval kuharski chef Janez Bratovž, lastnik prestižne restavracije JB v Ljubljani.  Prikazal nam je modificiranje pečene račje prsi s prilogo. Pripravili smo pogrinjke, ki so dopolnili praznovanje.

V popoldanskem času smo obiskovalcem predstavili Velenje in njegove znamenitosti, nato pa smo jih gastronomsko razvajali v Vili Bianca. 

Preberi več

Šola za storitvene dejavnosti gostiteljica mednarodnega projekta Erasmus + Kitchen our kingdom, cooking our passion (KOKCOP)

V času od 17. 1. do 22. 1. 2022 bo Šola za storitvene dejavnosti gostila udeležence projekta KOKCOP, ki je namenjen spoznavanju nacionalnih in regionalnih jedi ter gastronomske dediščine partnerskih držav: Poljske, Turčije, Romunije, Italije, Francije in Slovenije.

Dijaki na tedenski delavnici po različnih državah v spremstvu učiteljev mentorjev pridobivajo neprecenljive izkušnje in strokovna znanja s področja gastronomije, spoznavajo način življenja in prehranjevanja ljudi, pri tem ves čas obnavljajo in dopolnjujejo znanje angleščine ter sklepajo nova prijateljstva. Po vrnitvi s tedenskega izobraževanja in delavnic v tujini je naloga udeležencev, da širijo pridobljeno znanje na svoji šoli in širši lokalni skupnosti  v obliki organizacije dogodka.

Preberi več

Natečaj Deli svojo zgodbo 2021

Poklicno izobraževanje in usposabljanje (PIU) lahko poteka v različnih oblikah in zajema vrsto veščin. PIU je odlična možnost za dijake, ki želijo začeti svojo kariero, delodajalce, ki želijo izboljšati usposobljenost delovne sile, odrasle učence, ki se pripravljajo na novo vlogo itd. Z deljenjem izkušenj na področju poklicnega  izobraževanja in usposabljanja (osebnih ali organizacijskih) boste prispevali k večji prepoznavnosti, tako da poklicno izobraževanje in usposabljanje postane odlična prva izbira za ljudi, ki so pripravljeni slediti svojim talentom.

Če ste polnoletni učenec ali učitelj poklicnega izobraževanja in usposabljanja (PIU) ali mentor v podjetju, ki prihaja iz ene izmed držav partneric projekta NEW VET (Italije, Francije, Nemčije, Slovenije in Grčije), delite z nami svojo zgodbo o poklicnem izobraževanju in usposabljanju in morda boste osvojili prenosnik ter sodelovali na državni podelitvi nagrad v Sloveniji.

Za sodelovanje na natečaju kliknite TUKAJ!

Vašo zgodbo bo ocenila posebna žirija, ki jo bodo sestavljali: 1 učenec PIU, 1 učitelj PIU, 1 mentor v podjetju in 1 predstavnik partnerja v projektu NEW VET iz vaše države. V projektu NEW VET bomo izbrali 3 zmagovalce iz vsake države partnerice projekta (po enega za vsako kategorijo) in jih nagradili s privlačno nagrado na podlagi naslednjih meril: ustreznost, kakovost in vpliv vaše zgodbe. Kliknite tukaj, kjer so opisana merila za ocenjevanje.

Natečaj Deli svojo zgodbo 2021 poteka v okviru projekta NEW VET, KA3, ki ga financira program ERASMUS+.

Preberi več

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Šolski center Velenje
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660