srssssersssdgimvssmicdsd
  • Domov
  • Novice
  • SREBRNA MEDALJA NA BALKANSKI OLIMPIJADI za gimnazijca Miha Rožiča

SREBRNA MEDALJA NA BALKANSKI OLIMPIJADI za gimnazijca Miha Rožiča

V Rušah je od 25. junija do 1. julija potekala 3. Olimpijada Jugovzhodne Evrope iz znanja geografije, BIGeo2017.  Nastopilo je 24 osnovnošolcev in 40 srednješolcev iz Bosne in Hercegovine, Turčije, Srbije, Romunije in Slovenije. Iz ŠC Velenje se je na tekmovanje uspel uvrstiti gimnazijec Miha Rožič, ki ga je spremljala njegova mentorica Tanja Golob. Tekmovanje je bilo zelo naporno in Miha je pokazal veliko ne samo geografskega znanja, ampak tudi znanja z drugih predmetnih področij, ki ga je moral povezovati z geografijo. V konkurenci srednješolcev je osvojil odlično srebrno medaljo, boljši od njega, z zlato medaljo, so bili samo trije tekmovalci.

Tekmovanje je bilo preplet znanja fizične, družbene in regionalne geografije, prav tako pa je bilo pomembno terensko delo in raba pisnih virov. Najprej  slo tekmovalci pisali pisni test, ki zajema celostno poznavanje planetarnih in regionalnih geografskih procesov. Naslednji dan je bilo štiriurno preverjanje znanja, ki je temeljilo na dopoldanskem preučevanju naselja Ruše in raziskovanju možnosti za revitaliziranje opuščene tovarne dušika. Spominsko in logično je bil najzahtevnejši kviz, ki je zahteval tako poznavanje svetovnih geografskih podatkov kot njihovo umeščanje v povsem neznane okoliščine. Kviz je bil časovno omejen, tekmovalci so ga opravljali ob računalniku, ki je vsako minuto predstavil novo vprašanje. Dodatna ovira pri tekmovanju je bila, daje vse potekalo v angleškem jeziku, ki je uradni jezik mednarodnih geografskih tekmovanj.

Tekmovanje je potekalo pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Strokovni del tekmovanja je pripravil Zavod RS za šolstvo.

V prostem času so organizatorji pripravili dve celodnevni ekskurziji po Sloveniji  in krajše po bližnji okolici. Za spoznavanje bližnje oklice so imeli več časa mentorji. Vsi udeleženci pa so spoznali prestolnico Ljubljano, Bled, Portorož, Piran, Maribor in Postojnsko jamo. Vse dni tekmovanja je bilo pomembno druženje ob večerih na športnih igriščih in s tem brisanje mej, medsebojno spoznavanje, razumevanje in širjenje strpnosti. Spletle so se številne prijateljske vezi, izmenjale izkušnje in razšli smo se v želji, da se še srečamo.

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Šolski center Velenje
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660