srssersssdgimvssmicdsd

Obisk dijakov iz Poljske

Pretekli teden, od 12. 11. 2019 do 16. 11. 2019, so nas obiskali dijaki iz Poljske, iz Srednje šole Chojna. Tukaj so bili s prav posebnim razlogom – predstavili so nam projekt, imenovan Digital Citizen in digital world. Le-ta se ukvarja s t. i. problemi mladih in predstavlja prednosti in slabosti naše digitalizirane – predvsem mlade – družbe. Druge dijake, ki so deležni njihovih predstavitev, naj bi izobraževali na področju, ki ga mladi poznamo še predobro – globoki internet …, a vseeno ga ne poznamo dovolj. Naši prijatelji iz Poljske so nam ponudili varen in učinkovit način poučevanja mladih, ki so ga naši dijaki sprejeli odprtih rok. Poljski dijaki, ki so nas obiskali, so nam zaupali, da nismo edina država, ki jo zajema njihov projekt. Med drugim imajo svoje postojanke na Finskem, Portugalskem in Romuniji. Vsako državo obišče deset novih dijakov, le-ti preživijo en teden med popolnimi tujci …, kar je, če vprašate nas, slovenske dijake, neverjetna priložnost za nove izkušnje in prijateljske vezi.

V preteklem tednu so nam predavali o Poljski, njihovem učnem sistemu in seveda tudi o njihovih digitalnih ugotovitvah.

Predstavili so nam ogromno informacij o e-storitvah: tipe e-storitev, kako dostopati do le-teh preko določenih programov in kako upravljati večino vsakdanjih opravil preko računalnika.

Razširili so naše znanje o varni in skrbni uporabi interneta, predvsem pa, kako zaščititi sebe, naše digitalne naprave in pa seveda naše osebne podatke.

Nas zadnji sestanek, ki je potekal v soboto, je bil namenjen povzetku celotnega tedna ter programa. Ob tej priložnosti smo seveda tudi obdelali temo prihodnosti naše digitalne družbe.

Poleg vseh predstavitev in sestankov je bil ta projekt namenjem tudi spoznavanju kulture, jezika in posebnosti vseh dijakov med sabo. Definitivno je bila ta izkušnja nepozabna – tako za njih, kot za nas.

Maruška Dobrovoljski, Katalena Pogorelčnik

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Šolski center Velenje
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660