srssersssdgimvssmicdsd

Delavnica za partnerje projekta 3DSPEC

Na Šolskem centru Velenje smo med 9. in 13. aprilom 2018 izvedli petdnevno »aktivnost učenja, usposabljanja in poučevanja« v okviru mednarodnega projekta 3DSPEC – Specialist in 3D printing, ki poteka v programu Erasmus+, Ključni ukrep 2: Strateška partnerstva. Usposabljenja so se udeležili predstavniki dveh partnerskih organizacij projekta iz Poljske, inštituta KOMAG (Inštitut za rudarske tehnologije iz Gliwic) in šole PCKZiU (Okrožni center za poklicno in vseživljenjsko izobraževanje iz Wodzislawa Slaskega).

Usposabljanje je obsegalo več različnih praktičnih delavnic, in sicer smo na Medpodjetniškem izobraževalnem centru izvedli delavnici 3D skeniranje in priprava modelov za 3D tiskanje ter Nadzor 3D tiskalnika preko spleta, delavnico Hladno ulivanje natisnjenih 3D modelov pa smo izvedli v Slovenj Gradcu na Fakulteti za tehnologijo polimerov. Usposabljanje je potekalo pod vodstvom g. Viljema Osojnika, posebno pohvalo pa si zaslužita še dijaka Matic Sitar in Kristjan Posedel iz 4. S razreda Strojne šole, ki sta samostojno izvedla delavnico 3D-skeniranja. Predstavila sta tudi nov 3D-tiskalnik, ki sta izdelala v okviru krožka računalniško podprtih tehnologij.

 

V okviru usposabljanja smo na priložnostni slovesnosti, ki se je je udeležilo skupno okoli 40 dijakov in profesorjev ter predstavnikov poslovnih partnerjev Šolskega centra Velenje, predali namenu tudi novi razvojni laboratorij za 3D tiskanje in modeliranje. Le-ta je plod samostojnega dela tako strokovnih delavcev, kakor tudi dijakov Šolskega centra, razvoj in izdelava novih 3D tiskalnikov pa je bila mogoča tudi zaradi sodelovanja v mednarodnem projektu 3DSPEC. Vrednost razvojnega laboratorija, ki je opremljen s samostojno izdelanimi 3D-tiskalniki, prenosnim in statičnim 3D-skenerjem ter laserskim gravirnim strojem je okoli 10.000 €, omogoča pa delo na področju 3D modeliranja, izdelavo prototipov, izdelavo različnih didaktičnih pripomočkov, izdelavo različnih modelov, eksperimentalno razvojno delo in še in še. Laboratorij je na razpolago dijakom vseh strok, tudi dijakom umetniške gimnazije.

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Šolski center Velenje
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660